Sve što ste htjeli pitati o krvlju prenosivim bolestima

Hepatitis C

ŠTO JE HEPATITIS C?

Hepatitis C je bolest koja izaziva upalu jetre, a prouzrokovana je virusom hepatitisa C, HCV. Prosječno 20-30% kronično zaraženih osoba razvije cirozu jetre ili karcinom tijekom 20-30 godina trajanja upale.

KAKO SE MOŽEMO ZARAZITI?

Zaraziti se možemo putem tjelesnih tekućina: krvi, krvnih proizvoda, sperme, vaginalnog sekreta, majčinog mlijeka, seksualnim kontaktom bez zaštite, u kontaktu s osobama koje pripadaju nekoj od rizičnih skupina. Zaraziti se možemo i transfuzijom zaražene krvi ili doniranog organa, upotrebom zaraženih igala i raznog nesterilnog medicinskog pribora, infekcijom sa zaražene majke na dijete tijekom trudnoće ili dojenja, te seksualnim kontaktom.

KOLIKO TRAJE INKUBACIJA?

Inkubacija traje od 2tjedna do 6 mjeseci.

KOJI SU SIMPTONI BOLESTI?

Hepatitis C je bolest koja je najčešće bez simptoma bolesti (čak 80% / 10-20 godina), što je donijelo naziv "TIHI UBOJICA". Ukoliko se pojave simptomi najčešće su u obliku umora, slabosti, laganog žutila, tamne mokraće, gibitka apetita, mučnine, a u kasnijoj fazi kao i kod hepatitisa B, javljaju se povišine vrijednosti jetrenih enzima u krvi.

KAKO SE ZAŠTITI?

HCV u sebi sadrži RNA molekulu koja je sklona mutacijama i to je jedan od glavnih razloga zašto do sada nije pronađeno cjepivo protiv hepatitisa C. Do sada je već poznato 6 genotipova i više podtipova HCV-a. Zaštita je u povećanoj pažnji pri kontaktu s rizičnim skupinama te izbjegavanjem upotrebe nesteriliziranih instrumenata za "piercing", tetovaže, manikuru, pedikuru, igala, brijača, četkica za zube...

KAKO DOKAZUJEMO PRISUTNOST VIRUSA HEPATITISA C U KRVI?

Prisutnost hepatitisa C dokazujemo testiranjem krvi na HCV antigen (HCVAG test, u ranoj fazi) i testiranje krvi na antitjela hepatitisa C (anti - HCV test).

KAKO SE LIJEČITI?

Za liječenje se koristi lijek interferon. Preporučuje se odmor i uzimanje većih količina tekućine, uzimanje hrane bogate ugljohidratima, maksimalno suzdržavanje od alkohola i gaziranih pića.

ZANIMLJIVOSTI U BROJCI

Procjenjuje se kako je danas u svijetu 200 milijuna zaraženo virusom hepatitisa C.

AIDS

ŠTO JE AIDS?

ACQUIRED IMMUNODEFICIENCY SYNDROM je bolest stečenog gibitka imuniteta. Ona je smrtonosna neizlječiva, spolno prenosiva bolest u kojoj imunološki sustav počinje slabjeti i organizam poboljeva od po život opasnih oportunističkih infekcija. Uzrokovana je virusom humane imunodeficijencije HUMAN IMMUNODEFICIENCY VIRUS - HIV (HIV 1, HIV 2).

KAKO SE MOŽEMO ZARAZITI?

Zaraziti se možemo seksualnim kontaktom bez zaštite (vaginalni, oralni, analni), putem tjelesnih tekućina: krvi, krvnih proizvoda, sperme, vaginalnog sekreta, majčinog mlijeka. Zaraza je moguća pri kontaktu s osobama rizičnog ponašanja. Rjeđe se možemo zaraziti upotrebom zaraženih igala i drugog nesterilnog medicinskog pribora ("piercing", tetovaže, manikuru, pedikuru). Infekcija se može prenijeti sa zaražene majke na dijete tijekom trudnoće, rađanja ili dojenja. Zananstvenici nisu pronašli dokaze da se HIV prenosi znojem, suzama, urinom ili stolicom.

KOLIKO TRAJE INKUBACIJA?

Nakon virusa i inkubacije od 3-6 tjedana javlja se se AKUTNA INFEKCIJA i traje 1-2 tjedna. ASIMPTOMATSKA INFEKCIJA (stanje bolesti bez simptoma) može trajati i do 10 godina. SIMPTOMATSKA INFEKCIJA može biti : RANA - traje od 0-5 godina, UZNAPREDOVALA - 0 - 3 godine nakon rane i KASNA - 1 - 2 godine nakon uznapredovale.

KOJI SU SIMPTOMI?

Simptomi unutar mjesec dana su vrućica, glavobolja, malaksalost i povećani limfni čvorovi. U tom razdoblju osoba je vrlo zarazna i HIV je jako prisutan u spolnim izlučevinama. Ostali simptomi su brz gubitak težine, suhi kašalj, noćno preznojavanje, neobjašnjiv umor, dugotrajani proljevi, upala pluća, neuobičajeno crvenilo jezika i ždrijela, osip... U kasnijoj fazi prevladavaju simptomi oportunističkih bolesti.

KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU SERO-POZITIVNE OSOBE I OSOBE OBOLJELE OD AIDSA?

Sero-pozitivna osoba je nositelj virusa bez vidljivih znakova bolesti, dok su kod oboljele osobe znakovi bolesti prisutni.

KAKO SE LIJEČITI?

Ovdje u potpunosti važi bolje spriječiti nego liječiti, jer lijeka nema. Znajući kako se bolest prenosi treba vršiti adekvatnu prevenciju (ne mjenjati često partnere, korisititi kondome, pripaziti na kontakt s rizičnim skupinama...). Svi lijekovi koji se koriste služe u svrhu ublažavanja posljedica koje je HIV proizveo u organizmu.

ZANIMLJIVOST:

Fenomen sante leda: 100 000 oboljelih, 200-600 000 ima znakove zaraženosti, 5 - 10 000 000 nositelja virusa bez znakova oboljena.

INFEKCIJA JEDNIM VIRUSOM NE UKLANJA MOGUĆNOST ZARAZE DRUGIM VIRUSOM!


Hepatitis B

ŠTO JE HEPATITIS B?

To je bolest poznata kao "upala jetre" prouzrokovana virusom hepatitisa B-HBV.

KAKO SE MOŽEMO ZARAZITI?

Zaraziti se možemo putem tjelesnih tekućina: krvi, krvnih proizvoda, sperme, vaginalnog sekreta, majčinog mlijeka, seksualnim kontaktom bez zaštite (vaginalni, oralni ili analni), u kontaktu s osobama koje pripadaju nekoj od rizičnih skupina. Zaraziti se možemo i transfuzijom zaražene krvi ili doniranog organa te infekcijom sa zaražene majke na dijete tijekom trudnoće ili dojenja.

KOLIKO TRAJE INKUBACIJA?

Inkubacija traje od 45 do 180 dana.

KOJI SU SIMPTONI BOLESTI?

Najčešći simptomi gripe, povraćanje, osjećaj umora i gubiak apetita, što dovodi i do čestog gubitka težine. U kasnijoj fazi javlja se žutilo, bol ispod desnog rebrenog luka te povišene vrijednosti jetrenih enzima u krvi.

KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU AKUTNOG I KRONIČNOG HEPATITISA?

Ukoliko organizam uspije aktivirati imunološki sustav i uništiti virus govorimo o akutnom hepatitisu. Kod kroničnog hepatitisa organizam nije uspio uništiti virus, on ostaje prisutan, replicira se i u prosjeku nakon dužeg vremena može dovesti do ciroze ili karcinoma jetre. Znakovi bolesti nisu uočljivi u 30% oboljelih.

KAKO SE ZAŠTITI?

Preventivno cijepljenje je jedini mogući način žaštite (90%-95%). Zaštitu možemo pospješiti korištenjem kondoma tijekom seksualnog čina, izbjegavanjem nesterilnih instrumenata i ne korištenjem tuđih igala,brijača, četkica za zube... Postoje skupine koje se moraju cijepiti prema zakonskoj obvezi (zdravstveni djelatnici, hemofiličari, bolesnici na hemodijalizi...)

KAKO DOKAZUJEMO PRISUTNOST VIRUSA HEPATITISA B U KRVI?

Dokazujemo testiranjem krvi na HBV, uz pomoć HBsAg testa.

KAKO SE LIJEČITI?

Za liječenje se koristi lijek interferon, a u novije vrijeme i hespera. Preporučuje se odmor i uzimanje većih količina tekućine, uzimanje hrane bogate ugljohidratima, maksimalno suzdržavanje od alkohola i gaziranih pića.

ZANIMLJIVOSTI U BROJCI

Procjenjuje se da danas od ove bolesti boluje oko 300 milijuna ljudi. Jednom stvorena antitjela u borbi protiv hepatitisa B čine trajnu žaštitu, smatra se da je svaki titar -"ZAŠTITNI TITAR"

SIFLIS

ŠTO JE SIFILIS?

Sifilis je spolno prenosiva, infektivna bolest koju uzrokuje bakterija Treponema pallidum. Dijeli se u tri skupine: venerični, konatalni i endemski, a infekciji su naročito izloženi muškarci iz rizičnih skupina ponašanja.

KAKO SE MOŽEMO ZARAZITI?

Zaraziti se možemo seksualnim činom bez zaštite (venerični), sa zaražene majke na dijete (konatalni), kontaktom preko kontaminiranih predmeta (endemski).

KOLIKO TRAJE INKUBACIJA?

Inkubacije traje 21 dan.

KOJI SU SIMPTOMI BOLESTI?

Bakterija Treponema pallidum je često zvana veliki imitator, jer znakovi sifilisa često budu slični znakovima nekih drugih bolesti. Kroz 2-3 tjedna nastaje bezbolni ulkus koji otvrdne i nestane nakon 4-6 tjedana, pri čemu se mogu povećati limfni čvorovi (primarni sifilis). 2-8 tjedana nakon pojavljivanja ulkusa javlja se tamnocrveni osip po koži i dlanovima, ranice po usnama i vagini, otečeni limfni čvorovi i vručica. To je najzarazniji stadij bolesti jer su se bakterije proširile krvotokom i limfom. Traje od nekoliko tjedana do godine dana (sekudarni sifilis). U vremenu od 3-5 godina nakon neliječene bolesti na koži nastaju skupine čvorova crvenosmeđe boje i gume - veliki čvorovi dublje u koži koji omekšaju i sadržaj curi kroz kožu. Nastaju promjene na žilama, kostima i živčanom sustavu (tercijarni ili destruktivni sifilis).

KAKO SE ZAŠTITI?

Zaštita se temelji na prakticiranju "sigurnog sexa" i izbjegavanju kontakta sa sifilisnom ranom. Epidemiološka praćenja pokazuju stalni rast novozabilježenih slučajeva sifilisa. Danas se često povezuju sifilis i zaraza HIV virusom.

KAKO DOKAZUJEMO PRISUTNOST TREPONEME PALLIDUM U KRVI?

Treponemu pallidum dokazujemo testovima u laboratoriju nespecifičnim (netreponemskim) i specifičnim, (treponenskim, anti - TP test).

KAKO SE LIJEČITI?

Za pravovremeno liječenje sifilisa koristi se antibiotik pencilin.

ZANIMLJIVOST:

Analiza genetskog sklopa sifilisa podržala je teoriju da je Chiristopher Columbo donio sifilis u Europu nakon svog povratka iz Novog svijeta. U jednom trenutku gotovo zaboravljena, bolest se vraća, a za povratak bolesti je najzaslužniji tzv. seks turizam po zemljama jugoistočne Azije, Rusije, Ukrajine, Poljske...