Informacije za davatelje

ŠTO ČINITI PRIJE I POSLIJE DARIVANJA KRVI?

Prije darivanja krvi možete lagano doručkovati, popiti slatki napitak, čaj, sok. Ne uzimati alkohol!

Nakon darivanja krvi nemojte pušiti dva sata. Čuvati se težeg fizičkog napora.

UPOZORENJE- osobe profesionalni vozači, piloti, planinari ili drugi poslovi vezano za visinu, preporuča se izbjegavati navadene aktivnosti ili ne voziti na duge relacije. Kod sportskih aktivnosti reducirati aktivnosti taj dan.

KAKO ČESTO MOŽETE DARIVATI KRV?

Krv se može darivati nekoliko puta godišnje. Muškarci mogu dati krv svaka 3 mjeseca, odnosno 4 puta godišnje, a žene svaka 4 mjeseca odnosno 3 puta godišnje.

NA KOJE BOLESTI TESTIRAMO VAŠU KRV?

Nakon darivanja krvi, Vaša krv će biti laboratorijski testirana. Vrši se provjera krvne grupe, ispitivanje prisutnosti iregularnih antitijela i testiranje na moguću prisutnost uzročnika zaraznih bolesti (hepatitis tipa B i C, AIDS, sifilis). To su bolesti koje se mogu prenijeti putem krvi. Propisano zakonom svaku dozu krvi kontroliramo pojedinačno, prilikom svakog darivanja krvi. Tako kontroliramo i Vaše zdravlje. Tek nakon ovih provjera Vaša krv se može koristiti za liječenje bolesnika.

NAKON DARIVANJA KRVI.

Nakon darivanja krvi darujemo Vam napitak i zahvalni obrok. Molimo Vas da obavezno uzmete ponuđeni napitak radi nadoknade izgubljenog volumena.

KRV KAO LIJEK

Krv je tekuće tkivo, koje se sastoji od krvnih stanica (eritrocita, leukocita, trombocita) i krvne plazme u kojoj su bjelančevine, hormoni, minerali, antitijela, masti... Transfuzijom se krv i krvni pripravci, kao lijek prenosi bolesnoj osobi.

ZAŠTO DOBROVOLJNO DARIVANJE KRVI?

KRV se ne može proizvesti na umjetan način. Jedini izvor toga lijeka je čovjek-darivatelj krvi. Svi mi, kada nam zatreba krv ovisimo o dobrovoljnim darivateljima.

POTREBA ZA KRVLJU.

Svakodnevno raste broj bolesti koje zahtijevaju liječenje lijekovima iz krvi. Potreba za krvlju je svakodnevna. Životni vijek krvnih stanica je ograničen, kako u našem organiznu tako i van njega. Eritrociti u našem organizmu žive oko 120 dana, trombociti desetak dana, a leukociti nekoliko sati. Van ljudskog organizma, u vrećicama za čuvanje krvi, životni vijek tih stanica je još manji. Zato je potrebno uvijek imati dovoljan broj darivatelja krvi, a time i dovoljne količine zaliha krvi.

GDJE I KADA MOŽETE DARIVATI KRV!

Krv se može darivati svakim radnim danom na odjelu transfuzije, od 8 - do 15 sati ili u okviru akcija darivanja krvi na Vašem području, općini.

TKO MOŽE DARIVATI KRV?

Svaka zdrava osoba može biti davalac krvi, starosne dobi od 18-65 godina, tjelesne težine iznad 55kg.

KAKO PROVJERITI MOŽETE LI DARIVATI KRV?

Neposredno prije samog darivanja obavit će se nekoliko pregleda.

-određivanje hemoglobina

Ubodom u jagodicu prsta i uzimanjem nekoliko kapi krvi odredit će Vam se vrijednost hemoglobina u krvi. Također Vam se određuje i orijentacijska krvna grupa, čiji definitivni nalaz će biti nakon detaljnog laboratorijskog ispitivanja

pregled kod liječnika

Na pregledu kod liječnika provjerit će Vam se krvni tlak, puls, poslušati rad srca i pluća, te postaviti neophodna pitanja vezano za Vaše zdravstveno stanje. Također ispunit ćete upitnik.Molimo Vas da iskreno u oviru Vaših saznanja odgovorite na postavljena pitanja. U Vašem je interesu, kao i u interesu osobe koja će primiti krv, da Vaši odgovori budu iskreni, time štitite i svoje i tuđe zdravlje.

Vi ste neposredni sudionik uključen u liječenje bolesnika.

ŠTO JE UZIMANJE KRVI?

Uzimanje krvi se vrši sterilnim materijalom za jednokratnu uporabu, igle, plastične cijevi, plastične vrećice su sterilni i za jednokratnu su uporabu. Tijekom darivanja krvi ne postoji mogučnost zaraze davatelja. Količina uzete krvi ne predstavlja rizik za zdravu osobu težu od 55 kg.