Anestezija i Jedinica intenzivnog liječenja

Odjel anestezije i intenzivnog liječenja sastoji se od dva odsjeka:

  • anestezija
  • jedinica intenzivnog lijećenja

Odsjek anestezije cine:

  • operacijske dvorane
  • soba za reanimaciju
  • anesteziološka ambulanta

Operacijske dvorane imamo 4 sa potrebnom opremom i monitoringom: opca (abdominalna), koštana (traumatsko-ortopedska), endoskopska i septicka.

Soba za reanimaciju nalazi se u sklopu prijamnih ambulanti u neposrednoj blizini kirurškog prijama. Koristimo je za hitno zbrinjavanje najugroženijih bolesnika. Nakon stabiliziranja vitalnih funkcija odlucujemo se za transport u medicinsku ustanovu višeg ranga ili premještamo bolesnika u JIL ili operacijsku dvoranu, ovisno o vrsti bolesti ili povrede.

U opcoj intravenskoj anesteziji radimo i krace operacijske zahvate, npr. incizija apscesa, namještanje prijeloma kostiju ili išcašenja zglobova i sl.

Anesteziološka ambulanta je u zajednickom prostoru s kirurškom ambulantom. Radi utorkom i petkom od 15 sati poslije završetka operativnog programa, te u druge radne dane po potrebi.

U anesteziološkoj ambulanti obradujemo i pripremamo bolesnike prije operacijskih zahvata, te odredujemo eventualno dodatne pretrage ili konzilijarne preglede drugih lijecnika specijalista.

Jedinica intenzivnog lijecenja (JIL) je zasebna cjelina koju vodi lijecnik anesteziolog, a ima 6 kreveta u dvije sobe (4+2). Nalazi se uz operacijske dvorane kao centralna intenzivna, jer je u istom prostoru i soba s 4 kreveta za intenzivno lijecenje internistickih bolesnika.

U jedinici intenzivnog lijecenja najcešce lijecimo kirurške bolesnike nakon abdominalnih operacija. Osim lijecenja kirurških bolesnika u JIL zaprimamo i bolesnike s ostalih odjela bolnice zbog respiratorne ugroženosti, cirkulatorne nestabilnosti, otrovanja, toplinskih oštecenja, promjena stanja svijesti...

Medicinsko lijecenje obavljamo tijekom 24 sata primjenom suvremenih postupaka intenzivnog nadzora i lijećenja bolesnika.

Opremljeni smo najnovijim tehnikama za praćenje vitalnih parametara.